kata pujangga

keberanian adalah sesuatu perkara yang si pengecut katakan bodoh


Jumaat, 19 Julai 2013

Gajah bercerita Gajahan 1
Kata ibu, arwah abahku merupakan keturunan yang berasal dari afrika selatan. Oh.patutlah badannya lebih besar iaitu 4 meter lebih dan juga lebih berat daripada bapa-bapa saudaraku.yang lain. Gadingnya juga panjang serta tajam. Kadang-kadang arwah abah selalu menjadi hero apabila puak kami diserang oleh puak-puak lain atau haiwan-haiwan liar seperti singa dan harimau  Tambah mamaku lagi di sebabkan kekuatanya yang luar biasa ini arwah abah telah ditabalkan menjadi  ketua puak bagi puak MOLANYA.  Sepanjang pemerintahan abah,puak kami hidup dalam keadaan aman sentosa seperti amannya sebua negara yang bernama MALAYSIA. Alhamdulillah Malaysia Masih Aman.

Aku tidak sempat berjumpa dengan arwah abah kerana arwah abah telah meninggal dunia semasa aku dalam kandungan mama lagi.  Apabila aku menanyakan mama tentang bagaimana cara abah meninggal dunia, air muka mama aku berubah menjadi sebak dan dia hanya menyebut satu perkataan yang aku tidak pasti maksudnya -MANUSIA-.  Aku tidak faham mengapa ibu menyebut ‘manusia’, adakah ia sejenis penyakit sendi-sendi, iaitu penyakit gout atau adakah ‘manusia’ ini seekor makhluk? Makhluk apakah ‘manusia’ ini?  Aku tidak pernah berjumpa dengannya . adakah ‘manusia’ yang mama maksudkan ini lebih besar dan kuat daripada arwah abah. Sebab itu ‘manusia’ boleh mengalahkan arwah abah yang gagah dan berani.
Ibu kepada mama, iaitu merangkap nenekku pernah bercerita padaku tentang manusia selepas aku menanyakan tentang perkara ini. Dia kata manusia adalah makhluk Allah yang diberi akal fikiran dan nafsu. Berbeza dengan kami yang hanya diberikan nafsu dan fitrah. Mereka diberi tugas untuk mentadbir urusan di bumi. 

Amanah yang diberikan Tuhan kepada manusia amat berat sekali. Sebagai perbandingan beratnya amanah itu, jika di kumpulkan sepsis kami atau segala bentuk gunung ganang di atas muka bumi ini. Pasti lebih berat amanah yang di kurniakan tuhan kepada manusia. Namun ada segelintir manusia yang tamak dan meninggalkan perintah tuhan. Mereka meenggunakan nafsu serakah mereka untuk mentadbir bumi. Perbuatan mereka ini di kutuk oleh makhluk2 lain yang menjadikan bumi sebagai tempat tinggal.

Selepas berhempas pulas melahirkan aku yang gedabak ni. mama telah dimasuk kan ke dalam wad kecemasan persekutuan haiwan berat. Akibat pendarahan yang banyak ketika melahrkan aku. Ditambah pula dengan cagu yang amat parah. Keadaan mama amat kritkal. Aku dijaga oleh nenek ku, Nek Tom. Doktor melakukan pembedahan untuk mengeluarkan cagu tahap ke empat di kaki mamaku. Aku yang ketika itu tidak mengerti apa-apa hanya menangis hendak menyusu. kalau aku dah baligh masa tu. hah memang touching kot. Selepas beberapa jam di dalam kandang operasi. Lampu bilik pembedahan terpadam. Pintu terbuka. Doktor Badak keluar tetapi masih lagi memakai mask hijau permbedahan. Semua mata tertumpu pada Doktor Badak.... 


bersambung

Tiada ulasan:

Catat Ulasan