kata pujangga

keberanian adalah sesuatu perkara yang si pengecut katakan bodoh


Rabu, 6 April 2016

Hari Rabu

Adam dan Kamil merupakan sahabat baik sejak dari zaman penjajahan Belanda. Ok ni tipu, bukan zaman Belanda tapi sejak dari kecil. Persahabatan mereka boleh diibaratkan seperti Rio Ferdinand dan Rio De Janeiro. 

Mereka berkongsi apa sahaja yang mereka miliki tanpa mengharapkan balasan antara satu sama lain.  Kalau Adam makan roti, Kamil makan inti. Sehinggakan gula-gula getah yang sekeping pun mereka kongsi bersama.  Mereka tidak kisah mendapat bahagian yang sedikit asalkan sama-sama merasa. Namun demikian mereka bukanlah gay seperti yang diceritakan oleh banyak orang.

Sambutan hari lahir Adam sudah semakin hampir. Kamil merancang untuk membuat kejutan sempena hari lahir sahabat yang beliau sayangi. Dia ingin membuat sambutan hari lahir yang tidak akan pernah dilupakan oleh Adam selama-lamanya.

Antara kelainan dalam majlis kali ini adalah Kamil meraikan majlis dengan menjemput semua musuh dan orang yang tidak disukai oleh Adam. Tiada seorang pun makhluk yang disukai Adam dijemput. Tambahan pula, tiada orang yang suka berkawan dengan Adam kecuali hanya Kamil seorang.  Lebih 30 orang jemputan hadir pada majlis itu.

Kini masa yang ditunggu telah tiba. Segala persiapan telah pun tersedia. Hanya menunggu Adam pulang daripada kedai biskut. Walaupun Adam tidak suka makan biskut tetapi makwe kedai biskut yang kaya itu menjadi tujuan utama untuk dia ke situ.

Kamil mengintai dari balik langsir. Tiada bayangan atau kelibat Adam dilihat.

Adam tidak muncul.. Sudah empat puluh minit lebih kurang. Kamil masih yakin untuk beberapa minit lagi sahabatnya akan pulang.

Tiba-tiba ada suara menegur kamil.

‘’Mil bila nak start ni? Lama dah aku tunggu ni’’

‘’Eh Adam bila sampai? Tak nampak pun kau masuk.’’

‘’ Aku dapat surat jemputan.’’

‘’ Maksudnya?’’

‘’Ya. Benar. Aku pun musuh kepada diri aku sendiri’’ Bisik Adam tepat ke telinga Kamil.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan